Tema

Skotøy reportasje

Støtte til vonde ankler
Av Heidi Johnsen


Kirsten Stiansen har hatt smerter i anklene i vel ett år. Hun har spist medikamenter for å få bukt med betennelsen og vært hos fysioterapeut. Litt bedre er hun etter fysioterapibehandlingen, men smertene er så plagsomme at hun til tider har store problemer med å gå.

Speilkasse. Ved hjelp av speilkassen kan Tor Fauske se fotens anatomi og trykk.
Foto: Heidi Johnsen
Jogging kan hun glemme, men noen skiturer i vinter harvært mulig å gjennomføre. I lang tid har hun planlagt å få tilpasset en såle. Akkurat nå har hun tenkt å kjøpe et par nye joggesko, men hva skal hun velge i vrimmelen av merker? Hva slags såle må hun ha, og finnes det noe som kan gjøre den daglige turen med bikkja mindre smertefull? FYSIOTERAPEUTEN tar henne med til Løplabbet, hvor man skal få tilpasset sko etter fotens problem. De som jobber her har spesialkompetanse både på sko og solid erfaring via egen løping om hvordan skoene fungerer.

Her blir hun tatt hånd om av daglig leder Tor Fauske som har idrettsfaglig utdannelse og solid egenerfaring med løping. Stiansens fot er lang og smal og hun forteller at hun alltid har hatt vanskelig for å få sko som passer. De blir for romslige, og

Fauske understreker at han ikke er fysioterapeut, men av erfaring vet han å bruke varme omslag på anklene kan dempe på smertene.

- Alt som gir varme gir større blodsirkulasjon og vil være smertedempende. Du bør nok holde deg borte fra løping. Å gå er fint, men unngå motbakker. Da bruker du forfoten og belaster akillessenen ekstra.

Tredemølle. Skjermbildet viser hvordan føttene møter underlanget.
Foto: Heidi Johnsen
Skanning av foten. Odd Nilsen tar opp bestilling av fotseng via en skanner.
Foto: Heidi Johnsen
Tverrplattfot
Stiansen må opp på en speilkasse. Speilkassen viser fotens anatomi og trykk. Fauske konstaterer høy lengdebue, at forfoten er litt nedsunket, noe som har resultert i at hun ertverrplattfotet. Det siste var ikke Stiansen klar over.

Hun får hun utlevert et par joggesko og må opp på tredemøllen for å gå/småj ogge. Dette blir filmet og vist på en videoskjerm og viser hvordan foten pronerer.Pronasjon betyr at foten bevegerseg fra utsiden av hælen og diagonalt mot stortåballen gjennom løpssteget. Rundt 40 prosent av oss har overpronasjon, som betyr at foten vrir innover, mens rundt ti prosent underpronerer. Erfaring viser at over- og underpronasjon gir større risiko for belastningsskader og for disse personene er det viktig med gode sko som arbeider riktig sammen med fotens pronasjon.

Videoen spoles tilbake og Fauske kommenterer føttenes bevegelser.

-Du har en lett overpronasjon når du setter ned hælen. Men i motsetning til de fleste andre med samme isett, fortsetter pronasjonen også i frasparket. Utfra det vi ser her trenger du en sko med høy hæl og med god støtte på innsiden, sier Fauske.

Hun får utlevert et par sko og ansiktsuttrykket når hun prøvejogger forteller at føttene har fått en ny opplevelse.

- Snakk om å gå på gummisåler, sier hun før hun blir kommandert opp på tredemøllen slik atvi kan se om det har skjedd noen forandring. Selv merker hun veldig stor forskjell når hun går. Skoen er en modell som kontrollerer overpronasjon. Den har en varmekomprimert mellomsåle og stabiliseringselement på innsiden, en rett lest som skal gi god beskyttelse mot overpronasjon og støtdemping både i hælen og forfoten.

-Du landerfortsatt påutsiden avhælen,men foten roterer ikke så kraftig og du lander mykere. Spesielt venstre fot er betraktelig bedre, sier Fauske.

Fotseng
Stiansen nevner at hun har vurdert å få laget en fotseng. Fauske viser fram en såle, en Ortolab fotseng, som korrigerer for fotens feilstilling. Sålen har en støtdempende innlegg som skal forebygge belastningsskader. En fotoskanner leser av fotens form og hulrom. Skanneren lager et tredimensjonalt digitalt avtrykk av foten mens den hviler. Dataene lagres og overføres til ortopedingeniør i Sverige som utfra bildeinformasjonen støper ut sålen. Denne blir så nøyaktig tilpasset fot og sko og slipt til ved Løplabbet og leveres etter fjorten dager. Spesielt med denne sålen er at den har en støtdempende kjerne, som blant annet skal forebygge belastningsskader. Stiansen lar seg overbevise og går ut av butikken. I første omgang uten joggesko, men med en bestilling på fotseng. FYSIOTERAPEUTEN skal følge opp og se om sålen holder hva den lover. I Norge har den vært i salg i to år, mens den har vært på markedet i flere år i Sverige.

Hva bør vektlegges ved kjøp av joggesko?

  • Skal skoen brukes i terreng eller på asfalt?
  • Skade og skadeproblemer som det må tas hensyn til?
  • Er du liten og lett, trenger du helt annen støtdemping enn om du er stor og tung.
  • Gå i fagbutikker som bør vite hva de skal selge.
Løplabbet finnes i landets største byer; Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Det som kjennetegner disse butikkene er at de som jobber der i stor grad har bakgrunn innen sport og idrett og god kompetanse på området. Mange har idrettsutdannet personale og enkelte har også tilknyttet fysioterapeut. Det finnes også noen større sportsbutikker som har tredemøller og hjelper til med å tilpasse sko etter fotens behov.

Gjengitt med tillatelse av forfatteren og Fysioterapeuten.

Tilbake